Gurur ve önyargı ( Film)



Evet, milletin fi tarihinden bu yana top listelerinde olan bu filmi yeni izliyorum. Ne var ki herkesin diline pelesenk olmuş şeylerden genel olarak bir elektrik alamıyorum. Bu yüzdende gündemden düşmelerini, kalabalığın dağılmasını bekliyorum üzerlerinde yoğunlaşmak için. Yoğunlaşmak diyorum çünkü hiçbir şeyi öylesine yapıp geçmemek gibi bir ilkem var.

Filmden bahsedecek olursak, adet edinilenin aksine filmimizin uyarlandığı kitaptan sapmaların olmadığını söyleyebilirim ki bu çok sevindirici. Malum biricik kitaplarımızın beyaz perdede nasıl katledildiklerini biliyoruz. Ayrıca film kitaptaki tüm can alıcı noktaların alınıp konsantre hale getirilmişi gibi. Son sahne de karardığında size geçen en derin duygu huzur ve iç sıcaklığı oluyor. O yüzden tam bir can simidi denebilir bu film için. Yani üzerinizde hafif bir tembellik varken, sessiz sakin bir kafayla izleyebileceğiniz bir şeyler arıyorsanız on numara bir film. 

Kitabında olduğu gibi filminde de pek hareket yok ama filmi kitabına göre katbekat hareketli. Bence yer yerinden oynatan, kalp kanatan, efendime söyleyeyim ciğer parçalayan bir aşk filmi de değil. Böyle düşünüyor olmamın nedeni muhtemelen kitabında da o hissi yakalayamamış olmam. Çünkü söylediğim gibi film kitabın hızlı bir gösterimi gibi. Yine de sonuç olarak ilk defa “kitabı mı, filmi mi?” sorusuna vereceğim cevap filmi oluyor. Ama şunu da söylemeden geçemeyeceğim; Darcy ve Elizabeth karakterleri hiç hayal ettiğim gibi değildi. Yani Elizabeth’in Jane kadar güzel olmadığını zaten biliyorduk ama durmadan gülümseyen ya da kıkırdayan bir kız imajı da yaratmamıştı Jane Austen kitabında. Dolayısıyla daha ağır başlı bir Elizabeth aradı gözlerim film boyunca. Buna rağmen çok ön sıralarda olmasa da ölmeden önce mutlaka izlemeniz gereken filmler listenizde yer almalı bu film. Benim listemde de an itibariyle 4 yıldızlılar arasında yerini almış bulunuyor.


aşk ve gurur filmi

Mutlu Kalın..

Yorumlar